Un film plin de culoare

Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o filmul pe care l-am văzut săptămâna aceasta: Grozavul și puternicul Oz (Oz: The Great and Powerfull), o producție Disney 2013.  Un film mai nou de atât nici că se putea.

Drăguță a fost reacția fetiței când a auzit la ce mergem: ”Iar Vrăjitorul din Oz?” Biata copilă are dreptate: până acum a văzut vreo trei dramatizări a acestei cărți, ba chiar a și jucat într-una. Iar la clubul de lectură ghiciți ce studiază acum?!

Dar trecând peste faptul că povestea a fost exploatată, dramatizată, cântată, dansată…această nouă interpretare este chiar simpatică. Cel puțin nouă așa ni s-a părut. Poate că și efectele speciale specifice filmelor 3D au avut ceva de a face cu asta (ați remarcat că filmele 3D au anumite scene oarecum obligatorii? căderea în gol, zborul, peisaje luxuriante…) dar mie personal mi-a plăcut povestea.

De data aceasta personajul Dorothy nu mai apare. Și nici cățelușul său. În schimb apare un personaj mult mai pitoresc: magicianul Oscar Diggs, un tânăr cu principii morale cel puțin discutabile. Mai apar și trei vrăjitoare extrem de frumoase, care se luptă pentru a conduce Tărâmul Magic Oz și tot felul de alte personaje pitorești.

Acum să vă spun ce mi-a plăcut la el: mi-a plăcut că personajele sunt bine definite, deși arhetipale. Mi-au plăcut peisajele care sunt într-adevăr spectaculoase. Și mi-a plăcut că, deși pornește de la o poveste foarte cunoscută, reușește să îi dea o tentă originală. Îi dau nota 8. Este un film perfect pentru a colora o zi lucrătoare cenușie de primăvară-spre-toamnă-târzie.

Și copilei i-a plăcut deși anumit scene au depășit-o total. I-a dat nota 9, pentru că s-a distrat. Și i-a plăcut personajul valetului maimuță înaripată.

În ceea ce privește violența nu trebuie să vă faceți probleme. Există câteva scene de urmărire, destul de înfricoșătoare pentru un copil impresionabil (sau un adult cu nervii în pioneze) și vreo două scene de luptă între vrăjitoare. Cam atât. Așa că pe scara violenței îl plasez la 7.

Mai multe sugestii de filme găsești aici.

7 gânduri despre „Un film plin de culoare

  • Noi am fost 3 persoane. Dar așa este de obicei în timpul săptămânii. Nu are nici o legătură cu calitatea filmului.
   Acum depinde la ce te aștepți de la film. Dacă ceea ce vrei e un film ușurel cu personaje simpatice cu decoruri spectaculoase la care să te poți uita împreună cu piticul, atunci filmul nu te dezamăgește.
   Dacă ai alte așteptări categoric nu este filmul potrivit. 🙂

   • nu, nu aveam asteptari. banuiam ca e de aceasta categorie, dar, chiar si asa, e mult prea slab. mult prea…. copiii merita mai mult. pot spune si de ce e slab:
    1. inceputul e prea lung, si prea sofisticat, ca un mic film de lung metraj care nu ajuta intreg filmul decat ca vorbeste de caracterul indoielnic (cum zici tu) al eroului. plus ca fiind un film pentru copii, inceputul prea e de oameni maturi
    2. drumul pe care porneste eroul este aproape taiat din start, ar fi fost bine de fructificat
    3. povestea fetitei din ceramica este scurta, vine tarziu si nu este exploatata.
    4. filmul e previzibil iar caracterele prea taiate cu toporul, chiar daca par a fi arhetipuri, totusi, nu li se da o libertate de exprimare
    5. filmul pare mereu ca se poticneste, adica nici nu se vrea o reeditare a filmului lui oZ, dar nici ceva aparte nu se decide sa fie.
    cam asta reprosez 🙂

   • cu asemenea argumente mai pot să zic ceva? 🙂
    mai că m-ai convins și pe mine că nu mi-a plăcut filmul. acum lăsând gluma la o parte, după ce ți-am citit argumentele, am început să mă întreb de ce mi-a plăcut. pentru că ai absolută dreptate.

 1. am ajuns sa cred ca sunt eu ramas in urma. daca stau sa analizez si filmele la care s-a facut promo, o sa zici ca eu urmaresc doar filme din alea pe care nu le intelege nimeni :)) dar zau ca nu e asa, iubesc filmele de cinema, dar parca astea din ultimii ani sunt facute in bataie de joc. gata, ma opresc. multumesc ca mi-ai suportat rautatile 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s