După ce abia părăsisem Făgărașul ne-a atras atenția un indicator Mănăstirea Cisterciană Cîrța – 6 km. Nu știam noi ce înseamnă cistercian, am bănuit că trebuie să fie un ordin catolic, și cum distanța nu era mare am hotărât să ne abatem de la drum și să intrăm să o vizităm. Și bine am făcut.
Mănăstirea propriu-zis nu mai există. S-au mai păstrat câteva ziduri și biserica. Dar să o iau cu începutul…
Ajunși acolo am găsit o poartă închisă și un afiș cu tarifele de vizitare ( sub 1 euro de persoană) și o listă de numere de telefon. Am sunat la unul dintre ele și cineva foarte amabil ne-a spus să intrăm pe poartă către mănăstire, apoi pe lângă aceasta până la o casă unde la etaj vom găsi pe cineva care ne va ajuta în continuare. Zis și făcut. Am intrat pe poartă.
Apoi am luat-o pe lângă zidurile mănăstirii și am ajuns într-o curte desprinsă parcă din povești. O curățenie impecabilă, tufe de trandafiri și garduri vii. Chiar și o mică moară cu ciocănele de lemn care băteau în ritmul apei.
Am găsit și proprietarii grădinii care, după ce am achitat tarifele modice, ne-au înmânat cheile mânăstirii cu rugămintea de a le înapoia după ce am terminat. Mi-am imaginat că vom vedea doar câteva ziduri…și că nu este nevoie să ne supravegheze.
După prima poartă, cea pe care o puteți vedea în prima imagine, am pătruns într-un mic, dar îngrijit, cimitir al soldaților germani căzuți în primul război mondial.
Și nu vă imaginați surpriza noastră când am constatat că cea de-a doua cheie ne permitea accesul chiar în biserică. Această dovadă de încredere în oameni și în bunul simț al acestora sunt sigură că nu o voi uita niciodată.
Aproape ne era frică să atingem ceva…. Am privit cărțile de rugăciune, unele dintre ele rămase deschise de la ultima slujbă, am urcat la balcon pentru a vedea orga, am admirat o minunată ușă din lemn pictat.
După care am încuiat cu grijă și intenționam să plecăm când am remarcat o intrare mică. Era intrarea de la clopotniță. Bineînțeles că am urcat treptele înalte și alunecoase ( în jur de 45 dacă am numărat bine) pentru a admira mănăstirea de la înălțime.
Notă:
După ce am ajuns acasă m-am documentat și am aflat că Mănăstirea Cisterciană de la Cîrța (an de înființare 1205-1206) este singura de pe teritoriul țării aparținând acestui ordin catolic. A mai existat una , la Igriș, dar aceea a fost distrusă complet. Un alt fapt interesant pe care l-am aflat este că Mănăstirea de la Igriș adăpostea cea mai veche bibliotecă din Transilvania (atestată documentar).
Superb ! Frumoasa vacanta ai avut. Eu nu am vazut inca nici cetatea Fagarasului si nici manastirea Cirta. Mi-ai dat idei de calatorie. Ultima oara am vizitat cetatea Prejmerului si Rasnovul. Multe frumuseti !
Mulțumesc. A fost într-adevăr superb. Și încă nici n-am ajuns la destinație!
Azi ai fost și tu o cheiță către sufletul nostru încheiat în case. Mi s-a părut ireal de frumoasă descrierea, pozele sunt și ele, deși dovezi, tot desprinse dintre-o lume parcă ireală.
Aceasta a fost și senzația mea. Parcă am pătruns într-o mică lume aflată undeva în afara timpului…Cred că este experiența mea preferată…deși întreaga călătorie a fost absolut minunată…
M-ai luat prin surprindere, pe acolo nu m-au dus încă pașii. Parcă e totul prea ‘perfect’ ca să fie în România. 😀
Să înțeleg că va urma și partea a III-a? 🙂
Urmează…urmează…Tu te gândeai la Sâmbăta, nu-i așa?
Exactamente. 😀
Frumos loc! Frumos reportaj! 🙂
Mulțumesc. 🙂